A skandináv stílus hidegburkolatai

Szerző: SzaboJanos

2020.11.27.

A skandináv stílus alapvetően a funkcionalitásra, az egyszerűségre, a letisztult formákra törekszik. Mivel alapelve, hogy az egyénnek harmóniában kell élnie a környezetével, a tartósságra helyezi a hangsúlyt, kerüli a hirtelen fellángolásokat, a giccset. A skandináv otthonok minden berendezési tárgya, helyisége és azok felületei ezt az elvet hivatottak segíteni. Vessünk egy pillantást rá, hogyan jelenik meg ez a skandináv stílus hidegburkolatain!

Hol jellemző egyáltalán a hidegburkolat a skandináv stílusban? Természetesen a fürdőszoba és a WC burkolatain, ezen kívül pedig legtöbbször a konyha területén találkozunk vele, a nappalikban inkább melegburkolatot találunk.

Itt tipikusan fehér vagy natúr fa színű hajópadlót, svédpadlót vagy parkettát használnak. A fehér és világosszürke burkolatok tágítják a teret, semleges színük pedig az ideális megvilágítást segítik elő. A kevés napsütéses óra miatt a skandinávoknál a világítás amúgy is kiemelt fontosságú. A nappali természetes fa burkolatát pedig a szőnyegen, lámpákon, képeken megjelenő geometriai alakzatokkal állítják kontrasztba. És habár a nappaliban leginkább a berendezési tárgyakon jelennek meg, a klasszikus geometriai formák (a kör, a háromszög, a négyszög) ezek a többi helyiségben a hidegburkolatoknál is fontos szerepet kapnak!

A nappaliból a skandináv konyhába áttérve szintén egy teljesen naturalisztikus térben találjuk magunkat. A konyha padlója lehet meleg- és vagy hidegburkolat is. Hidegburkolat esetén a nagyméretű, világos szürke színű, matt felületű lapok dominálnak a nagy kőfelületek hangulatát idézve. A pult mögötti fal jellemzően világos burkolatot kap, kerüli a hivalkodó színeket, a formákkal és rakásmintákkal viszont annál szívesebben játszik! Találunk itt 7,5×30 cm-es lapokat vízszintesen és függőlegesen is hálóban rakva, rombusz alakú csempéket és halszálka mintát is. A halszálka minta amúgy is  nagyon kedvelt a skandináv stílusban, hiszen izgalmas, mégsem hivalkodó. Nem csak a konyhapult mögötti falon, de a többi hidegburkolatnál is, sőt a szőnyegeken, takarókon és különféle kiegészítőkön is találkozhatunk vele!

A Fürdőszoba és a WC burkolataira is a természetközeliség a jellemző. Fa bútorokat és kisebb-nagyobb növényeket egészen biztosan találunk ezekben a helyiségekben, ezeknek adnak természetes környezetet a hidegburkolatok. Itt is inkább a formavilág az izgalmas, mintsem a túldíszítettség! A fehér és a szürke különféle árnyalatai jellemzően a téglalap, rombusz és a hatszögek mintáiban jelennek meg.

Burkolástechnikai szempontból a változatos alakú csempék nem jelentenek külön kihívást, inkább a nagy méretű lapoknál vannak extra dolgok, amikre figyelni kell. Ilyen például a megfelelő S1 vagy S2 rugalmasságú ragasztó és a szintező rendszer használata! A tanfolyamban mindkettőre külön kitérünk!

Ezek is érdekesek lehetnek még…

Helló Világ!

Helló Világ!

Mi itt a Hurrá, burkolok!-nál hisszük, hogy vannak még burkolási trükkök, amiket érdemes megismernetek! Hogy vannak...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Újítsd fel Te magad az otthonod!

Sajátítsd el az alaptechnikákat, kérdezz bátran a zárt Facebook csoportunkban a társaidtól, vagy tőlünk. És ha úgy érzed, hogy a tanfolyam elvégzése után, extra kérdéseid lennének online konzultációnkon ezeket is felteheted!

info@hurraburkolok.hu

© 2020 - Hurrá, Burkolok! Minden jog fenntartva! ÁSZF | Adatvédelmi nyilatkozat | Webdesign: Pear Design